DERGİ | TDCY KONGRESİ 2019
16. Ulusal Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Başkanı Doç. Dr. Melda Türkoğlu, Derneğin 2018’deki faaliyetlerini anlattı. Geçen yıl yapılan bilimsel kurslar, komisyon etkinlikleri ve sosyal faaliyetlere ilişkin bilgi veren Türkoğlu, şunları söyledi:
“2004’te Kayseri’de yapılan ilk Sempozyumun ardından 2019’a kadar ‘Hep birlikte En İyiye’ demeyi kendimize misyon edindik. Yoğun bakımın tüm paydaşlarıyla burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. 2018’de 19 ülkeden 60 uluslar arası katılımcı ile büyük kongre gerçekleştirmiştik. Bunun hemen ardından bir sonraki kongre için çalışmalarımıza başladık, başlangıçta endüstri ile bir toplantı yaptık ve yapabileceklerimizi tartıştık, ardından Ankara’daki toplantılarımızla hazırlıklarımıza devam ettik. Kongre dışında; Derneğimiz bünyesinde yer alan Genç Yoğun Bakımcılar ve Hemşire Komisyonumuz yanı sıra ve bu sene çok değer verdiğimiz yeni bir çalışma grubu oluşturduk; Sayın Prof. Dr. Gül Gürsel önderliğinde kurulan Ultrasonografi Çalışma Grubu Ankara’da bilimsel bir toplantı gerçekleştirdi. Genç Yoğun Bakımcılar önümüzdeki günlerde, Hemşire Komisyonu da Ocak ayı içinde yeniden seçime girecek. Bunun dışında Samsun, İzmir, Diyarbakır, Ankara, Kayseri gibi birçok ilde bilimsel kurslar düzenledik. Diğer uzmanlık dernekleri ile yakın iletişimlerimiz oldu; Türk İç Hastalıkları Derneği ile ortak bilimsel toplantılar yaptık; Türk Yoğun Bakım Derneği ile bir araya gelerek yoğun bakımcıların çalışma hayatına ilişkin sorunları konuştuk; çözüm önerileri düşündük. Türk Toksikoloji Derneğin bir toplantısına ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Kongresine katıldık.
Uluslar arası İlişkilerimiz
Uluslar arası derneklerle ilişkilerimiz devam etti. Romanya’da düzenlenen Anestezi ve Yoğun Bakım Kongresi ve sonrasında Avrupa Yoğun Bakım Kongresine katıldık. Dünya Yoğun bakım Kongresinin bu yıl Avustralya’da yapılan Kongresine katıldık. Bilginizde olduğu üzere Dünya Yoğun bakım Kongresi 2020 yılında Derneğimiz ev sahipliğinde İstanbul’da yapılacak.
Yoğun Bakım Branşına Sahip Çıkmalıyız
Geçen seneden bu yana hem katılımcı sayımızı hem de endüstri desteğimiz belirgin şekilde arttırdık. Burs sayımızı da arttırdık, geçen seneye oranla bu sene üç katı oranında fazla kişiye burs verdik.
Yoğun bakım Türkiye’de farklı ana dallardan besleniyor, kurulum aşamasında sorunlar, gerginlikler yaşadık, halen de yaşıyoruz. Fakat şunu unutmayalım; yoğun bakım ilk kez Türk topraklarında oluşturuldu, Florence Nightingale Kırım savaşı sırasında buraya geldiğinde ilk yoğun bakımın temellerini attı. Bu bilgiyle yoğun bakım alanına sahip çıkmamızı; tüm ana dallar, yan dallar ve yoğun bakıma gönül veren hekimlerin hoşgörü içerisinde çalışmasını temenni ediyorum.”
Yoğun Bakım, Branştan çok bir Yaşam Tarzı!
Kongre Başkanı ve Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Defne Altıntaş, açılış konuşmasında şunları kaydetti:
“Her geçen yıl ile birlikte kongrelerimizin rengi ve gücü artmakta… Bu yıl çok detaylı bir kongre bilimsel programı hazırladık; geçen sene çok ilgi gören ‘Nasıl Yapıyorum?’ oturumlarımız bu yıl da devam etti. Kısa kurslar olarak planladığımız bu programlarda, alanında yetkin hocalarımız tecrübelerini bizlerle paylaştılar. Workshoplarımız daha çok pratik uygulamaları kapsadı; değişik eğitim materyalleri, maketler ve demo cihazları eşliğinde katılımcıların pratiklerini geliştirmelerine yönelik oldu.
Sözlü ve e-poster bildirilerimiz oldu; uydu sempozyumlarımız vardı. Stant alanı bu yıl çok renkliydi. Yoğun bakım yan dal uzmanlık öğrencilerimizin yani genç yoğun bakımcılarımızın seçimi kongre kapsamında yapıldı. Kongrelerin vazgeçilmezi sosyal programlarımız son derece keyifliydi; açılış kokteylimiz, geleneksel yoga saati ve karaoke programımız çok eğlenceliydi.
Konuşmacı sayısı 66
Bilimsel programımız birçok farklı noktayı içeriyor; Toplamda 66 konuşmacı, uluslararası 4 konuşmacı vardı; sözlü bildiri 57, e-poster sayımız 48 idi.
Kongremize medikal endüstriden 33 firma katıldı; 21 firma stant kurdu ve endüstriden 47 temsilci bizlerleydi. Bu yıl 67 kişiye burs verebildik. Bu bizin için çok önemli çünkü gençlerimiz bizim geleceğimiz. Kongre düzenlememizin en önemli nedenlerinden biri de bilgilerimizi onlara aktarabilmemiz; araştırma yapabilmesi yönünde gençlerin önünü açabilmeyi hedefliyoruz.
Çalışmalar Yoğun Bakımın Geleceğini Belirliyor
Kongre hazırlıkları boyunca Dernek Yönetim Kurulu Üyelerinin desteğini almamız, onların arkamızda olması çok büyük bir güçtü. Kongremizin çok kuvvetli bir bilimsel komitesi, bildiri değerlendirme komitesi vardı; sosyal açıdan ihtiyaç duyduğumuz desteği de tüm komitelerden alabildik. Bunun dışında uluslar arası çok güçlü bir desteğimiz vardı ve renkli geçtiğini düşündüğümüz oturumlarımız oldu.
Dernek Yönetimimize, endüstriye, bildirileriyle katkıda bulunan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmalar yoğun bakım alanının geleceğini belirliyor ve çok değerli. Çalışmaların bu yıl daha kapsamlı, detaylı ve yenilikçi olduğunu görmek son derece keyifli… Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hocamıza özellikle teşekkür etmek istiyorum; o olmasaydı ben yoğun bakımcı olamazdım. Kongre sekreterimiz Prof. Dr. Müge Aydoğdu Hocamıza çalışmalarımız boyunca tüm katkıları için, öngörülü ve hızlı çözümleri, sabrı ve desteği dolayısıyla teşekkür ediyorum.
Birlikte Hareket Etmemiz Çok Önemli
Yoğun bakım branştan çok bence bir yaşam tarzı; bu branşı seçtikten sonra tüm hayatımız değişiyor… Kongreye katılan herkesin yoğun bakıma sevdalı olduğunu ve yoğun bakımla yaşadığının da farkındayım. Çok sorunlarımız da var, bunu da biliyoruz; üstesinden gelmek için bilimsel yenilikleri takip etmemiz, araştırmalar yapmamız, bilgiyi ve bulduğumuz çözümleri paylaşmamız gerekiyor. Ortak sorunlarımız için birlikte hareket etmemiz çok önemli; ürettiğimiz çözümleri bilimsel ve pratik hayatta uygulamamız gerekiyor. Birlikten güç doğacağına inanıyorum.
Derneğimizin bilimsel dergisinin yardımcı editörü olarak hatırlatmak isterim ki; dergimize yapacağınız atıflar dergimizin SCI Expanded’e girmesine yardımcı olacaktır. O nedenle dergimize sahip çıkalım.”