okumak için tıklayınız.

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Yönetim Kurulu Üyesi ve 17. Ulusal Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun bakım E-Kongresi ve 9. Avrasya Yoğun Bakım E-Toplantısı Başkanı Prof. Dr. Cenk Kıraklı, açılış konuşmasında, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 2 yıl önce ilk yönetim kuruluna seçildiğimizde güzel bir heyecanla çalışmaya başladık. Daha sonra kongre hazırlıklarına başladığımızda her şey çok güzeldi; İstanbul’da Kuzguncuk’ta toplandık… En son toplantımızı İzmir’de yaptık. Ama tabi İzmir’deki toplantının son toplantımız olacağından haberimiz yoktu; daha sonra hiçbir toplantımızı bir araya gelerek yapamadık. Online olarak bu kongreyi hazırlamak için büyük çaba sarf ettik.

Umuyorum ki fiziksel olarak gelecek sene bir arada bulunarak kongremizi gerçekleştirebiliriz.

1138 kayıt ile çok başarılı bir sanal kongre gerçekleştirdik… Hemen hemen tüm sunumlarda ve her iki salonda yaklaşık 200 – 250 izleyici vardı. 82 konuşmacımız var; 7 uluslararası konuşmacımız, 25 sözlü bildirimiz, 12 e-posterimiz var. Medikal endüstriden 14 firma ve 31 temsilci kongremize katıldı. 

Önümüzdeki sene pandemiyi geride bırakarak sizlerle yüz yüze aktif katılımlı bir kongrede buluşmak en büyük temennimiz. Tüm katılımcılara, sunum yapan hocalarımıza, oturum başkanlarımıza, endüstri temsilcilerine, organizasyonumuzda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çok daha güzel ve sağlıklı günlerde yeniden bir araya gelebilmeyi ümit ediyorum.

Türk Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun Bakım Derneği (TDCY) Başkanı Doç. Dr. Melda Türkoğlu, 17. Ulusal Dahili ve Cerrahi Bilimler Yoğun bakım E-Kongresi ve 9. Avrasya Yoğun Bakım E-Toplantısı açılış konuşmasında şunları kaydetti:

“82 konuşmacı ve 1000’i aşkın katılımcı ile ilk kez online kongre gerçekleştirdik. Yönetim Kurulumuz 9 kişiden oluşuyor ve farklı ana dallardan yoğun bakım uzmanlarından oluşuyor. Heyecanla çalışıyoruz. Ana misyonumuz ‘Hep birlikte ve daha iyiye ulaşmak’. Ülkemizde yoğun bakım eğitim ve hizmetini en iyi noktaya taşımayı hedefliyoruz. Bu yönden sizlerden büyük bir destek alıyoruz.

Son 1 Yılda Neler Yaptık?

Bundan tam bir yıl önce, 13 – 16 Kasım 2019’da Antalya’da çok zarif ve çalışkan iki arkadaşımızın düzenlemesiyle 16. Ulusal Kongremizi düzenledik. Tiztizlikle hazırlanmış çok güzel bir kongreydi. Ulusal ve uluslararası katılımcılarıyla teorik ve uygulamalı eğitimleri ile çok zengin içeriklerin olduğu oturumlar yapıldı. Sosyal olarak da bir arada olduğumuz hasret giderdiğimiz, eğlenebildiğimiz zamanların olduğu bir kongre idi… Umarım bundan sonraki yıllarda da yine buluşabileceğimiz, bir arada olabileceğimiz kongreler yapabiliriz.

Geçen dene de bu sene olduğu gibi kongre organizasyonumuzda Genx firması ile birlikte çalıştık. Geçen seneki kongremiz bünyesinde Genç Yoğun Bakımcılar Komisyonu yenilendi; yıl içerisinde Hemşire Komisyonumuzun seçimi yapıldı ve yeni üyeler görev üstlendi.

Sağlık Bakanlığı ziyaretlerimiz oldu; Dönemin Bakan Yardımlarından Prof. Dr. Muhammet Güven Derneğimizin 2. Dönem Başkanı idi ve bize desteklerini her zaman sundu.

İlk bölgesel toplantımızı ileri mekanik ventilasyon konulu kursumuzu İzmir’de gerçekleştirdik. Kongre hazırlıkları kapsamında İstanbul ve Ankara’da yaptığımız toplantılarda medikal endüstri temsilcileri ile bir araya geldik ve kongre hazırlıklarımıza başladık. O günlerde kongremizi online yapmamız gerektiğini henüz bilmiyorduk. Aralık ayında Wuhan Kentinde başlayan COVID 19 salgını Mart gibi ülkemizi de esir aldı.

İlk dönemde, yoğun bakım çalışanları olarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarında bulunduk; bilgilendirici dökümanlar hazırladık ve mecralarımızda yayımladık. Tanıdan tedaviye ilk etapta çok az bilgimiz vardı ve yoğun bakım çalışanlarına yönelik bilgilendirici yayınlar hazırladık. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda akademisyenler, bizler dahil, aktif yer aldık; rehberler, kılavuzlar hazırlandı.

Yıl içinde birçok bölgesel kurs, sempozyum planlıyorduk. Fakat yaşadığımız pandemi şoku planlarımızı altüst etti. Dolayısıyla ilk toplantımızı Mayıs’ta yapabildik; yoğun bakımlardaki COVID 19 hastalarına uyguladığımız tedavi yöntemlerini ve deneyimlerimizi tartıştık ve 500’ü aşkın kişi katılım oldu. Bu webinarları birden fazla kez gerçekleştirdik. Yoğun bakım hekimlerine yönelik, tanıdan tedaviye özel bir COVID 19 sayısı hazırladık. Araştırma ağı kurma düşüncemiz vardı ve pandemi de buna ön ayak oldu diyebilirim; Prof. Dr. Arzu Topeli Hocamızın girişimleri ile TRICS-NET kuruldu.

Hemşire Komisyonumuz da yıl içerisinde bilimsel faaliyetler gerçekleştirdiler… Genç Yoğun Bakım Komisyon üyelerimiz de Instagram canlı yayınları ile hekimlerimizin çalışma motivasyonlarını yükselttiler. Gençlerimiz ayrıca ‘Uzmanına Danış’ konseptiyle webinarlar düzenlediler. Önümüzdeki süreçte de bu etkinliklerimiz devam edecek.

Eylül ayında, geleneksel hale geldiği üzere uluslararası katılımcılar ile online Sepsis Sempozyumları düzenledik.

Umarım bu salgın bittikten sonra yoğun bakımın gelişimine yönelik çok daha büyük adımlar atacağız.

Pandeminin başından itibaren, tecrübelerimizi yazıya dökmeyi son derece önemsedik. Yüzyılda bir olan pandemiye tanıklık ediyoruz. Pandemi Anıları Projesi, Nobel İlaç desteğiyle,  bu düşünceyle ortaya çıktı. Bir yılın sonunda kitap haline getireceğimiz bu platforma sizlerin de duygu, düşünce ve tecrübelerinizi kaydetmenizi önemsiyoruz.

Kasım 2020 itibariyle 40binden fazla sağlık çalışanının hastalandığını ve 100’den fazla kaybımız oldu. Her bir kaybımız için son derece üzgünüz. Hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını saygıyla ve minnetle anıyorum.

Bizler sağlık çalışanıyız; biz ne kadar umutlu olursak halkımız da o kadar umut dolacaktır diye düşünüyorum. Pandeminin biteceğini ve güzel günlere kavuşacağımızı düşünüyorum.”